Auriculotherapie (ooracupunctuur)

Op en rond het oor bevinden zich talrijke reflexzones van het gehele menselijk lichaam en vormen zo als het ware een plattegrond.

Auriculotherapie maakt gebruik van het oor als microsysteem net zoals bijvoorbeeld de voeten, de handen en de iris.
In een microsysteem worden punten alleen actief en meetbaar als er sprake is van een functiestoring of als er een energetische disbalans is opgetreden. Een punt verschijnt als er sprake is van een verstoring en verdwijnt als de verstoring is opgelost.

Met behulp van een elektrische puntzoeker of het VAS (Vasculair Autonoom Signaal) kan dit worden bekeken en kunnen de locaties van de afzonderlijke reflexpunten bepaald worden.

Auriculotherapie is een geneeswijze waarbij door prikkeling van bepaalde delen van de oorschelp met behulp van massage, bolletjes, magneetjes of kleine naalden, reflexen worden opgewekt die aandoeningen en pijn gunstig kunnen beïnvloeden. Dit komt doordat het oor talrijke verbindingen heeft met het centraal zenuwstelsel. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt op deze manier bevorderd.

De Europese vorm van de auriculotherapie heeft zich ontwikkeld vanuit de Franse school en nog steeds zijn de belangrijkste ontwikkelingen geconcentreerd rond de bevindingen van de Franse arts Paul Nogier.
Hij heeft de belangrijkste bijdrage geleverd aan het ontstaan en de ontwikkeling van de auriculotherapie.

Dankzij westerse en oosterse wetenschappers is de moderne auriculotherapie uitgegroeid tot een zeer verfijnde wetenschappelijke methode, welke nog steeds in ontwkkeling is.

Auriculotherapie is een onderdeel van de totaalbehandeling en wordt ingezet bij kleurenpunctuur, Klankschaalmassage, Lichaamsgerichte psychotherapie, Bachbloesemtherapie en voedingsintoleranties.

Reacties zijn gesloten.